Consilierea online – pro si contra

consiliere

       Consiliere și coaching online – pro și contra


       Relatam într-un articol anterior despre asemănările și diferențele dintre life coaching și consiliere psihologică. Un aspect caracteristic amândurora este faptul că ambele se pot realiza actualmente online, deci prin intermediul calculatorului. Având în vedere faptul că acest aspect are multiple implicații, merită să analizăm aici argumentele pro și contra desfășurării online a ședințelor de consiliere/coaching.


Ce este consilierea/coaching-ul online și cum se realizează concret


       Pentru a participa la o serie de ședințe de consiliere sau coaching online nu ai nevoie decât de:

  • un calculator personal dotat cu o cameră video
  • programe de comunicare audio-video, de exemplu Skype sau messenger, care sunt gratuite.
  • desigur, vei avea nevoie de o conexiune la Internet suficient de bună pentru a nu suferi întreruperi de semnal.
  • de asemenea, vei avea nevoie de adresa electronică a terapeutului, consilierului sau coach-ului cu care vrei să lucrezi.
  • majoritatea acestor specialiști îți vor sugera să ai alături de tine un caiet și un pix la fiecare ședință de lucru online, pentru a nota anumite idei sau planuri de acțiune. Și… cam atât!

       Simplitatea accesului la această formă de consiliere sau coaching este un mare avantaj al metodei. Există și alte avantaje, precum și dezavantaje, ca în orice aspect din lumea duală în care trăim.


       Avantajele principale ale lucrului online cu clientul


1. Economia de timp: nu mai este necesar să traversezi orașul pentru a ajunge la ședință. Întâlnirea se poate programa la o oră reciproc convenabilă, o dată sau de două ori pe săptămână, în zile prestabilite. Ai ajuns acasă, te pregătești, realizezi ședința de lucru și apoi îți vezi de viața personală!
2. Confortul personal: poți fi prezent la ședința online într-o ținută comodă, instalat într-un loc confortabil al propriei locuințe, temperatura mediului ambiant o reglezi după preferințele tale și te afli într-un spațiu plăcut, cunoscut și care-ți amplifică sentimentul de a fi în siguranță.
3. Garantarea intimității ședințelor tale: când mergi la biroul sau cabinetul unui consilier sau coach, poți risca să te intersectezi cu persoane cunoscute – ceea ce ar putea fi neplăcut dacă vrei ca ceilalți să nu știe că urmezi ședințe de consiliere! Acasă ești doar împreună cu membrii familiei, dar poți stabili orele de lucru online astfel încât nici aceștia să nu fie în preajmă.
4. Cultivarea sentimentului că tu – clientul deții controlul: nu ești pe un teritoriu străin, nu ești ”expus” la evenimente stresante… Astfel, ai acces mult mai ușor la resursele tale lăuntrice pentru a răspunde pozitiv la povocările coach-ului. În plus, eviți emoțiile inerente contactului direct cu acesta.
5. Posibilitatea de a aborda mai ușor consilierul cu care lucrezi și în afara ședințelor programate, dacă apare ceva urgent: de regulă, specialiștii care lucrează online sunt mai prezenți în mediul virtual decât cei care își desfășoară activitatea la cabinet/birou toată ziua. Dacă intervine ceva urgent și ai nevoie de un feedback al ”îndrumătorului” tău, ai vrea ca acesta să se producă mai rapid, fără să fii nevoit să aștepți mai multe zile.
6. Posibilitatea de a recurge la ședințe de consiliere/coaching și pentru persoane cu dizabilități, sau care se află la distanțe foarte mari față de specialistul ales (inclusiv în altă țară): în pofida restricționării contactului uman direct, consilierea online apropie oamenii și egalizează accesul tuturor la informație și dezvoltare personală/profesională.


       …Există și unele dezavantaje…


1. Privarea de contactul uman direct: acest aspect poate fi suficient de frustrant pentru clienții care simt nevoia unei prezențe umane nemijlocite – o strângere de mână, o bătaie pe umăr în semn de încurajare, atingerea unor obiecte și perceperea unor mirosuri ambientale care transmit ceva din personalitatea omului cu care comunici… Unii clienți ar fi dispuși să sacrifice timpul și confortul lor personal pentru a obține un contact uman direct.
2. Pentru consilier/coach, limitarea comunicării cu clientul: deseori, specialistul are nevoie să observe reacțiile clientului în integralitatea lor – poziția corpului, a membrelor, micro-expresiile faciale, dirijarea privirii etc. O parte a acestor informații vizuale se pot atenua sau chiar pierde în contactul online – de regulă însă, asemenea inconveniente se pot gestiona prin utilizarea unor mijloace audio/video suficient de performante.
3. Accentuarea ”zonei de confort” a clientului: este foarte plăcut să lucrezi de acasă, însă atunci când ești pe teritoriu ”străin” poți fi mai ușor provocat să treci peste obișnuințele contra-productive și să-ți schimbi tiparele de gândire sau emoționale. Când clientul este instalat confortabil acasă la el, se poate ”agăța” de anumiți stimuli familiari pentru a ”rezista la schimbare” – ceea ce reprezintă o provocare suplimentară pentru consilier/coach!
4. Perturbarea ședințelor de lucru de către unii factori externi: intră accidental un copil/animal de companie în camera unde tu – clientul te afli, un vecin ”gospodar” poate bruia ședința ta cu o bormașină (am avut mai multe ocazii să observ cât de ahtiați sunt unii de a utiliza acest instrument ”infernal” exact în timpul consilierilor mele online!), cineva din apropiere ascultă muzică la volum prea mare etc.
5. Dependența de mediul virtual: Ai nevoie de Internet, de calculator, de camera video, de cont online… ce te faci dacă se întrerupe temporar Internetul / curentul electric? Sau dacă transmisia este de slabă calitate? Hmm…


       De ce ai vrea să alegi consilierea online?


1. Trăim în epoca boom-ului mijloacelor virtuale de comunicare. Consilierea/coaching-ul online se bazează pe acestea. Nu putem decât să ne adaptăm la ritmul dezvoltării tehnologiei.
2. Astăzi, cei mai mulți oameni aleargă prea mult în toate direcțiile, sunt prea stresați și ocupați – astfel că ajung să prețuiască fiecare moment petrecut în spațiul denumit ”acasă.
3. Obții timp (inclusiv timp liber…), spațiu, confort și eficientizezi interacțiunea ta cu un specialist pentru a rezolva o situație de viață.
4. Înveți mereu ceva nou legat de comunicarea virtuală, pe lângă rezolvarea pe care o cauți.
5. Interlocutorul tău este doar proiectat pe un ecran – e ca și cum ai vorbi cu un Eu mai înțelept de-al tău…
6. Încheierea colaborării este mai ușoară.
7. În concluzie, dacă am exprima prin trei cuvinte-cheie câștigul oferit de consilierea online, acestea ar fi: Timp, Intimitate, Eficiență!