Cartea tehnica a subconstientului tau

subconstient 1

       ”Cartea tehnică” a subconștientului tău


       În ultima jumătate de secol am auzit vorbindu-se tot mai mult despre subconștient. Însă puțini sunt cei care știu exact ce înseamnă acesta, cum lucrează subconștientul și mai ales cum îl putem mobiliza în direcția împlinirii celor mai îndrăznețe proiecte ale noastre.


       Ce este subconștientul?


       Noțiunea de ”subconștient” a apărut în psihologie în secolul al XIX-lea, a fost inventată de psihologul francez Pierre Janet (contrar opiniilor încetățenite, care atribuie paternitatea termenului lui Freud!) și desemnează acea parte a conștiinței noastre care se ocupă cu majoritatea proceselor psihice neobservate, cele care nu trec prin filtrul atenției și nu sunt voluntare, adică realizate cu participarea voinței și intenției noastre. Subconștientul stochează toate detaliile nesemnificative ale lumii pe care o observăm – cele care se sustrag atenției noastre, toate amintirile uitate, toate condiționările, stereotipurile (obișnuințele, reacțiile automate). Informațiile care nu prezintă însemnătate pe moment pentru noi sunt înregistrate automat în subconștient. De asemenea, dacă o anumită informație nu ne mai este necesară, ea va fi ”clasată” din mintea conștientă în cea subconștientă. Subconștientul este ”mintea care ne conduce din umbră”, acel ”pilot automat” responsabil de toate gesturile și acțiunile noastre involuntare, care ne ajută să ne adaptăm rapid la lumea înconjurătoare.


       Veste bună este că putem readuce în câmpul conștiinței orice informație stocată în subconștient, orice am ”uitat” sau nu a fost supus prelucrării mentale conștiente. O modalitate de a face aceasta ar fi prin hipnoză sau auto-hipnoză. Alte modalități ar fi introspecția ghidată, visarea conștientă (conștiența prelungită în somn) sau meditația.
       Subconștientul este continuu activ, el fiind acea parte a minții umane care nu doarme niciodată. În timpul somnului, barierele (sau cenzurile) conștientului cad și putem avea acces la depozitele noastre subconștiente. De fapt, acestea se exprimă prin vise, într-o manieră directă sau metaforică. Mulți oameni își amintesc la trezire informații visate, aspecte ale vieții pe care le credeau uitate sau au chiar revelații profunde, creatoare: de exemplu, savantul rus Mendeleev și-a visat tabelul chimic care apoi l-a făcut celebru!
       Subconștientul este cu mult mai vast decât partea conștientă a minții umane. Am putea compara arhitectura minții cu un iceberg: partea vizibilă la suprafață este conștientul, partea scufundată în apă, invizibilă fiind subconștientul.

       Cum funcționează subconștientul?

       Este foarte important să înțelegem modul de funcționare a subconștientului nostru, dacă dorim să lucrăm cu el. Iată care sunt care sunt principalele sale caracteristici:


       1. Această parte a minții noastre funcționează predominant prin imagini, mai puțin prin reprezentări verbale sau auditive. De asemenea, ca un corolar, subconștientul nu cunoaște pe NU! Să facem un mic exercițiu mental: spuneți-vă cu convingere: ”Nu există elefanți portocalii!” – și observați ce se petrece. Inițial vă apare în minte imaginea sau reprezentarea unui elefant portocaliu, poate chiar amintirea unei asemenea imagini pe care ați văzut-o desenată undeva. Apoi intervine mintea conștientă, care asociază imaginea cu interdicția: așa ceva nu există! Însă această informație nu ajunge în subconștient corelată cu ideea că nu există – mintea a creat-o deja! Fiecare imagine este REALĂ pentru subconștient… Să reținem acest aspect esențial, despre care vom vorbi imediat în partea legată de folosirea subconștientului.


       2. Subconștientul este emoțional. Emoțiile noastre sunt stocate în acest sector al minții. Ele sunt atașate de amintiri uitate, de evenimente și experiențe personale din trecut, și au rolul de ”activatori” ai acestor informații. De exemplu, ne putem reaminti ceva dacă evocăm emoția asociată acelui eveniment.


       3. Subconștientul are tendința de a face asocieri și generalizări – astfel, o anume informație poate fi procesată mai rapid dacă subconștientul o asociază cu ceva deja cunoscut, familiar. Așa se explică de exemplu ”prima impresie” despre o persoană, faptul că cineva ne place sau nu ne place, chiar dacă nu cunoaștem acel om și ulterior putem să ne schimbăm complet părerea despre el. Este în folosul nostru să fim conștienți de această tendință de a generaliza anumite caracteristici, și de a o educa pentru a nu fi sabotați de ea…


       4. Subconștientul mai are și funcția de protecție a psihicului nostru. El va reprima mereu acele emoții ”negative” sau amintiri care ne-ar putea afecta puternic. În schimb, ”partea întunecată” a acestei acțiuni subconștiente constă în crearea unor rezistențe sau blocaje interne, care se manifestă de regulă ca fobii, anxietăți, disfuncții de comunicare (inclusiv balbismul sau bâlbâitul psihogen) sau chiar somatizări (boli sau sindroame fără o cauză externă, organică, și care nu cedează la tratament medicamentos). Acestea forțează persoana afectată să recurgă la tratamente psihiatrice sau psihologice – majoritatea putându-se rezolva prin hipnoză sau forme de regresie, de exemplu, dar și prin forme de terapie complementară.


       5. Mintea subconștientă intervine în structurarea percepției noastre despre realitate. Vedem sau percepem exteriorul în funcție de ceea ce suntem antrenați să percepem/vedem, de filtrele mentale personale. Astfel, o aceeași realitate obiectivă poate fi descrisă diferit de observatorii săi umani.


       6. Activitatea subconștientă ne guvernează și corpultoate procesele automate din corpul nostru! Respirația, bătăile inimii, curgerea sângelui, digestia, secrețiile din organism, viața celulară… totul este monitorizat și guvernat de subconștient. Tot el conține și imaginea despre propriul nostru corp, cum se prezintă el când este sănătos și cum arată el ca formă și dimensiuni – de aceea este uneori greu să ne modificăm expresia corporală, să slăbim sau să câștigăm în greutate: pentru că, indiferent câte eforturi exterioare facem (ne schimbăm alimentația, facem multă mișcare etc.), imaginea despre sine stocată la nivel subconștient rămâne aceeași!


       7. Subconștientul are nevoie de repetiții pentru a crea o nouă obișnuință. Repetițiile formează noi rețele neuronale în creier, care reprezintă baza fizică a unui nou obicei. Dacă vrem să ne însușim un comportament nou, benefic pentru noi, este important să-l repetăm zilnic o anumită perioadă, până la formarea acelor rețele neuronale și legarea lor de cele deja existente. De regulă, o asemenea rețea este formată pe deplin în 21-33 zile.


       8. Subconștientul nostru este aidoma unui copil de 4-6 ani: acceptă călăuzirea unui factor de autoritate și poate fi comandat. Însă, tot aidoma unui copil, el își formează propriile ”păreri” despre cum ar trebui să integreze comenzile. Dacă, de exemplu, vrei să te trezești dimineața mai devreme pentru a face jogging, dar comanda mentală: ”Mâine mă trezesc la 6 dimineața” este însoțită de emoții negative (lehamite, descurajare etc.) sau de imagini neplăcute (afară e întuneric, e frig etc), este foarte posibil ca subconștientul să nu colaboreze pentru a te trezi, dacă te bazezi numai pe el și nu pui să sune alarma.


       9. Subconștientul are mereu nevoie de hrană – iar hrana lui sunt percepțiile și informațiile noi! Iată de ce cauza plictiselii față de un element exterior (obiect, persoană, eveniment, activitate…) își are originile într-un subconștient… insuficient educat! Plictiseala și distragerea atenției vin din subconștient, deci este esențial să învățăm să-l antrenăm și să-l disciplinăm, dacă vrem să-l folosim pentru îndeplinirea năzuințelor noastre.


       10. Subconștientul tinde să caute rezolvare sau răspuns la orice problemă care ne preocupă. De aceea multe persoane se culcă cu o dilemă sau o controversă în minte, pentru ca dimineața la trezire să aibă revelația soluției. Dacă rezolvarea nu vine imediat, subconștientul va prelucra zile în șir aceste conținuturi latente și ne va ”organiza” viața exterioară astfel încât să citim acea carte, să întâlnim acea persoană sau să primi cumva exact răspunsul de care aveam nevoie.


       11. Subconștientul ia fiecare afirmație în sens personal – de aceea este foarte important să nu ne facem un obicei din a rosti cuvinte urâte, judecăți defăimătoare sau afirmații disprețuitoare la adresa altor ființe. De câte ori facem aceasta, rețelele neuronale responsabile de vehicularea acelor gânduri și emoții se întăresc și influențează tot mai mult personalitatea noastră, reprezentările noastre interioare și în ultimă instanță caracterul nostru. Aceasta este demonstrația perfect justificată a zicalei: ”Cine seamănă vânt culege furtună”. Orice judecată răutăcioasă emisă spre cineva ne va afecta pe noi înșine, se va imprima în felul nostru de a fi și ne va întuneca viața.


       12. În fine, subconștientul funcționează foarte mult pe baza principiului efortului minim. El se ocupă de gestionarea energiei psihice, prin urmare va avea tendința de a nu o irosi. Așadar, dacă ne bazăm integral pe subconștientul propriu pentru a selecta o anumită cale de urmat, el o va alege întotdeauna pe cea mai ușoară – nu neapărat și cea mai adecvată! Dacă oferim subconștientului nostru mesaje incongruente, să nu ne mirăm că rezultatul este o stare de oboseală, lene sau lipsă de chef. Este esențial să-i dăm comenzi:
       – clare
       – focusate pe un anumit aspect
       – formulate în mod afirmativ (fără NU)
       – exprimate la timpul prezent
       – centrate pe emoții pozitive.


       Cum putem activa subconștientul la voință?


       Subconstientul nostru este aidoma unui computer cu posibilități practic infinite, extrem de complex, care ne poate oferi practic cheia pentru orice dorim să realizăm. Nu este suficient să cunoaștem caracteristicile sale și modul de operare, este important să știm și codurile de acces ale acestuia, ”parolele” prin care-l putem activa:


       1. Vizualizarea reprezintă abilitatea de a ne reprezenta mental cu claritate, în detaliu, anumite imagini evocate sau construite de noi înșine. Adică putem fie să aducem în memorie o imagine cunoscută, fie să creăm o imagine nouă din compunerea unor elemente deja cunoscute. Pe măsură ce aceste imagini trezesc emoțiile cu care sunt asociate, subconștientul începe să reacționeze la ele. Mintea subconștientă poate fi trezită nu doar de imagini, ci mai ales de amprenta emoțională a acestora, de ceea ce simțim asociat cu acea imagine.


       2. Reveria sau intrarea conștientă în starea alfa cerebrală – reprezintă acea stare de relaxare generală în care creierul nostru începe să emită unde electromagnetice de tip alfa, cu frecvențe din gama 7-13 Hz. Această stare este condiția necesară pentru a crea, a concepe ceva nou, a găsi soluții inedite la orice problemă. Este starea în care muzicienii compun piese minunate, pictorii creează tablouri inspirate și oamenii de știință inventează. Cu cât vom ”visa cu ochii deschiși” mai des în timpul zilei, cu atât vom activa mai frecvent subconștientul.


       3. Meditația este o ”cale regală” de a dinamiza, controla și transcende subconștientul. Există multe metode de meditație, însă cea mai simplă și eficientă constă în: a adopta o postură relaxată, de preferință cu coloana vertebrală dreaptă, într-un mediu lipsit de stimuli externi deranjanți; închidem apoi ochii și ne orientăm blând atenția asupra propriei respirații, fără a o modifica sau controla – doar ne observăm inspirul și expirul; observăm cum mintea se liniștește gradat și plonjăm în starea de martor, de Observator al propriei ființe. Putem menține această stare meditativă oricât dorim, atât timp cât ne simțim confortabil și atenția noastră nu devine preponderent atrasă către exterior.


       4. Trecerea frecventă dincolo de ”zona de confort” – se referă la provocarea de a învăța mereu ceva nou, de a explora lumea, de a descoperi sensuri noi ale vieții noastre. Nu poate exista creștere acolo unde domnește complacerea în tipare inflexibile de viață. Zilnic merită să ne lansăm o nouă provocare: să mergem la serviciu pe un alt drum, să începem o carte nouă, să alergăm în parc, să începem să învățăm o limbă străină, să gătim după o rețetă nouă, să vizităm un loc necunoscut etc. Sau, pe un nivel mai profund: să vedem lumea prin ochii altei persoane, să ne dezvoltăm cât mai mult toate simțurile, să ne imaginăm și să creăm ceva nou – să cântăm ceva, să pictăm/desenăm ceva, să scriem 1-2 pagini despre un subiect care ne atrage etc.


       5. Visul conștient sau programarea conștientă a viselor – reprezintă o cale de evoluție personală, inclusiv pe plan spiritual. Înseamnă să devenim conștienți în somn, să știm că visăm și apoi să ne putem conduce visele în direcția dorită, ca și cum am trăi o existență paralelă, autonomă în somn.


       Exercițiu – Cum putem programa subconștientul pentru succes


       1. Înainte de culcare, fiind întinși în pat și cu ochii închiși, ne amintim o situație când am fost încununați de succes într-o anumită acțiune: am cucerit o medalie, am bătut un record, am fost felicitați pentru un rezultat deosebit, ziua nunții sau a nașterii unui copil etc.


       2. Urmărim să ne umplem de emoțiile de atunci: fericire, entuziasm, încântare, încredere în sine, triumf, putere lăuntrică etc. Ne vizualizăm aureolați de o lumină aurie, strălucitoare, pură și care ne cuprinde treptat, până ce devenim noi înșine Lumină.


       3. Ne permitem apoi să alunecăm în somn cu acest sentiment complex de reușită, încredere și bucurie.


       4. La trezire, vom evoca din nou evenimentele în sens invers: vizualizăm lumina aurie intensă, binefăcătoare, ne evocăm emoțiile intens pozitive enumerate mai sus; apoi ne vizualizăm pe noi înșine, conturându-ne treptat din lumină, tot mai clar – conturul corporal, fața, detaliile trupului.


       5. Apoi ne proiectăm mental întreaga zi care începe, cu toate evenimentele care anticipăm că vor avea loc, derulate mental ca într-un film.


       6. Peste acest film suprapunem continuu imaginea noastră luminoasă, și mai ales sentimentul de reușită, încredere, bucurie și putere lăuntrică.


       7. Când am terminat de vizualizat ziua noastră, ne întindem, deschidem ochii și pornim cu elan să trăim succesul programat mental.

       Ideal este sa practicam acest exercitiu zilnic, nu doar din cand in cand – pentru a avea rezultate vizibile. Merita inclus in rutina zilnica legata de culcare si trezire. Succesul va deveni astfel ancorat in fiinta noastra si va fi o trasatura definitorie a vietii noastre.