7 modalitati simple si eficiente de management al stresului

management stres

       Modalități simple și eficiente de management al stresului


       Stresul este reacția organismului și minții noastre la situațiile de viață care ne fac rău, fizic sau psihic. Dacă ne simțim adesea amenințați, nesiguri, neînțeleși, neiubiți sau exploatați de ceilalți, atunci avem toate șansele să trăim stări de stres, pasagere sau cronice.


       Cum ne dăm seama că există o anume cantitate de stres acumulat în noi?


       1. După reacțiile corporale: dacă experimentăm frecvent oboseală, mai ales dimineața la trezire; dacă avem un corp tensionat, rigid și avem dureri fluctuante în diferite regiuni ale corpului; dacă avem hipertensiune fără o cauză organică, aritmie cardiacă, respirație ”tip oftat”, stări frecvente de dezenergizare, greață, lipsă de apetit sau scăderea marcată a libidoului, crampe sau tremurături involuntare ale corpului etc. – în general, orice afecțiuni fără o cauză organică precisă.
       2. După manifestările psihice: stări recurente de frică, anxietate, angoasă; forme de depresie sau lipsa poftei de viață; gânduri pesimiste, agresive sau o stare generală și continuă de nemulțumire; tendința de a-i critica pe ceilalți, de a fi mai mereu arțăgos, irascibil; insomnie psihogenă, agitație lăuntrică, tendința de a dezvolta dependențe compensatoare – de cafea, alcool, tutun, droguri, medicamente etc.


       De ce este important să gestionăm stresul?


       – pentru că el continuă să se acumuleze, viața nu devine automat mai ușoară!
       – pentru că nivelele ridicate de stres ne pun integritatea fizică și psihică în pericol
       – pentru că, gestionându-ne stresul, învățăm niște lecții importante de viață și ne dezvoltăm ca ființă
       – pentru că putem ulterior să-i ajutăm pe alții să-și depășească stresul propriu
       – pentru a putea trăi o viață îndelungată sănătoși și pe deplin conectați la resursele noastre lăuntrice de putere, bucurie și succes.

       Nivelele de management al stresului


       1. Identifică sursele de stres din viața ta: poate fi vorba de un eveniment recent (schimbarea locului de muncă, mutarea în alt oraș/țară, un deces în familie etc.) sau un factor perturbator constant (un șef dificil, o relație conflictuală, o profesie solicitantă etc.). Poate fi vorba și de o nemulțumire actualizată zilnic – nu arăt destul de bine, nu sunt destul de bun profesional, nu locuiesc unde mi-aș dori etc.
       În orice situație ai fi, este important să-ți asumi responsabilitatea: tu ești persoana care te-a băgat în acel context, și tot tu te poți scoate! Când vei înțelege că ceilalți nu sunt decât reflexii ale conflictelor tale interioare, vei face un mare pas spre schimbare!
       Poți ține un ”Jurnal de dezvoltare personală” în care să analizezi situația ta curentă. Ce îți produce stres? Cum te simți când ești stresat? (fizic, emoțional etc.) Cum reacționezi la stres? Ce te face să te simți mai bine? Cum ți-ai dori să reacționezi? Ce te împiedică să te comporți astfel? – iată întrebări care, dacă își găsesc răspunsul, te ajută enorm să te eliberezi de factorii stresori din viața ta!


       2. Practica ”celor 4 A”: Anumiți factori de stres apar pe neașteptate, și tot ce putem face atunci este să ne antrenăm constant să reacționăm ”bine” la stres. Însă anumiți factori sunt predictibili: ne așteptăm să fim stresați înaintea unui examen, înaintea unui spectacol sau a unei dezbateri publice, de exemplu. Când avem de-a face cu un stres predictibil, merită să facem apel la ”cei 4 A”: Atitudinea de Evitare, Atitudinea de Schimbare, Adaptarea și Acceptarea (în limba engleză: Avoid, Alter, Adapt și Accept).


       Atitudinea de Evitare se referă la ocolirea situațiilor stresante care pot fi evitate. Comportamentele care consolidează această atitudine sunt următoarele:
       – Învață să spui ”Nu”, stabilește limite clare și comunică-le
       – Evită persoanele care te stresează prin simpla lor prezență
       – Fii tu cel care preia controlul asupra exteriorului: indiferent ce se petrece, tu ai posibilitatea de a alege dacă rămâi lucid și calm, sau te stresezi și îți pierzi capul.
       – Fă-ți un program zilnic realist și fezabil – asumă-ți responsabilitățile pe care le poți asuma, nu te supra-încărca, delegă sarcinile acolo unde poți și nu te lăsa manipulat de alții să faci ce doresc ei, în contra voinței tale.


       Atitudinea de Schimbare se referă la situațiile care nu pot fi evitate, însă pe care ai puterea să le întorci în favoarea ta. De regulă, obținem o schimbare în bine de fiecare dată când comunicăm celorlalți intențiile, stările și dorințele noastre. Comportamentele care susțin această atitudine sunt în principal:
       – Exprimarea sentimentelor și emoțiilor tale, cu sinceritate și curaj
       – Negocierea sinceră, ”cu cărțile pe față”, căutând împreună cu ceilalți o soluție win-win
       – Alcătuirea unui program echilibrat, egal împărțit față de toate domeniile vieții tale: profesie, viață de familie, viață socială, timp liber, dezvoltare personală.


       Adaptarea la factorii stresori presupune dezvoltarea capacității de a ne acorda noi înșine la exigențele mediului, dacă nu le putem evita sau schimba pe acestea. Acest lucru se poate face dacă:
       – Reformulăm și resemnificăm faptele. Privim situația dintr-o altă perspectivă, îi găsim o justificare mai sănătoasă și mai ușor de controlat
       – Privim totul dintr-o perspectivă mai amplă. Cum ne va afecta această situație peste cinci ani? Dar peste zece? Unde vom fi atunci?
       – Ne redefinim standardele. De regulă, suntem prea perfecționiști și aspri cu noi înșine, fiind mult mai permisivi cu ceilalți.
       – Suntem recunoscători pentru ceea ce primim de la viață. Când privim partea plină a paharului, sentimentul că totul ne este împotrivă se diminuează mult.


       În fine, Acceptarea se referă la abilitatea de a îmbrățișa lucrurile pe care nu le putem schimba. Unele aspecte ale vieții noastre sunt lecții prea ample pentru a fi schimbate ușor. Acceptarea nu înseamnă resemnare sau indiferență, ci integrarea lucidă, responsabila a unor factori în existența noastră. Ce comportamente putem alege să manifestăm pentru a crește nivelul nostru de acceptare?
       – Scapă de nevoia sau chiar obsesia de control. Acceptă ideea că nu poți controla tot universul, însă poți alege întotdeauna cum să reacționezi la evenimente.
       – Re-formatează-ți mintea să vadă în orice problemă o provocare și o oportunitate de creștere.
       – Învață să ierți și să fii tolerant. Iertarea nu înseamnă uitare sau acord față de ceva rău, ci înțelegerea superioară a motivelor sale și detașarea ta emoțională de ele.
       – Comunică-ți sentimentele și emoțiile, pentru a nu le bloca în sufletul tău. Eliberându-le, nu riști să devii prizonierul lor.


       3. Fii mereu flexibil, fizic și mental. Există numeroase studii care demonstrează existența unei strânse legături între nivelul de flexibilitate fizică și mentală, și nivelul de sănătate și tinerețe al ființei umane. Când te simți stresat, unul dintre cele mai eficiente antidoturi este mișcarea – sub orice formă îți place! Fie că practici fitness, jogging, dans, yoga, pilates, hiking sau orice alte forme, mișcarea te reconectează cu corpul tău și te ajută să vezi problemele dintr-un unghi mai optimist. Atunci când practici, concentrează-te numai asupra propriului corp, a respirației și efortului tău. Bucură-te de peisaj, dacă te afli undeva în natură. Fii mereu conștient de faptul că mișcarea îți sporește starea de bine, de încredere în tine și te conectează la resursele tale de putere interioară. Astfel, stresul se diminuează și dispare.


       4. Învață să comunici și să te comunici. Simplul fapt de a împărtăși cuiva grijile și neliniștile tale te fac să le privești mai obiectiv, mai detașat. Astfel, ele își pierd puterea asupra ta. Prin simpla lui prezență și participare afectivă, interlocutorul te va susține să transformi o situație stresantă într-una gestionabilă.


       5. (Re)învață să râzi și să te relaxezi cu adevărat. Gestionează-ți mai bine timpul, astfel încât să-ți oferi zilnic măcar o oră pentru tine însuți – nu pentru familie, copii, prieteni etc. Întreabă-te: ce-ți place să faci pentru sufletul tău? Să citești, să te plimbi, să pictezi, să cânți, să vezi comedii, să meșterești… Poți practica zilnic ”terapia prin râs”, care constă în a râde cel puțin 5-10 minute, continuu. Din toata inima! Tu alegi motivul!


       6. Fă curățenie în viața ta: renunță la obiceiurile nesănătoase, la persoanele stresante, dormi suficient, hrănește-te sănătos și fă periodic cure detox. Deși par că nu au legătură, toate acestea îți vor echilibra organismul și-ți vor stabiliza mintea și emoțiile. Prin urmare, vei deveni mai rezistent la stres.


       7. Cultivă-ți abilitatea de a gestiona stresul instantaneu. Există suficiente metode de a-ți scădea rapid nivelul de stres, când acesta survine subit și cu intensitate:
       – practică respirația conștientă, timp de câteva minute 
       – ancorează-ți o stare benefică, rezistentă la stres 
       – folosește sub-modalitățile din NLP 
       – realizează o formă de mișcare: începe să alergi, ridică-te și așează-te de câteva ori, urcă și coboară scările etc. – alege ceea ce poți face pe moment, și concentrează-te pe senzațiile corpului care face efort.
       – cultivă-ți în timp un obicei personal de a depăși stresul instantaneu: miroase un parfum preferat, aprinde lumânări, recită o poezioară comică, fă câteva gesturi comice etc.

       Mai presus de orice, amintește-ți mereu spusele lui Lou Holtz: ”Nu greutatea te doboară, ci modul în care o porți”.