1 oră de business management sau cum să-ți rentabilizezi dorințele

business management 1

      1 oră de business management – o altă perspectivă

       Cu toții ne dorim să avem o viață fericită, abundentă și plină de succese și realizări frumoase. Nu toți ajungem să simțim că trăim astfel. De ce? Care sunt obstacolele? De ce numai unii se consideră fericiți și realizați, în timp ce alții resimt gustul amar al unei vieți care turează în sfera mediocrului?

       Răspunsurile sunt mai multe: 

1. Este necesar să definești corect, întotdeauna, ce înseamnă pentru tine: fericire, succes și abundență. Aceasta face parte din business management. Dacă tot ce faci este să-i observi pe ceilalți cum se bucură de viața lor, nu vei ști niciodată cum să-ți trăiești VIAȚA TA! Merită să faci o listă a caracteristicilor fiecărui atribut enumerat mai sus: prin ce se exprimă fericirea TA? Cum vei ști că ai succes? Ce definiție are abundența PENTRU TINE? ș.a.m.d. În psihologie numim aceasta: operaționalizarea conceptelor – adică definirea lor în termeni care să exprime modul cum trebuie să acționăm pentru a ne îndeplini scopurile, precum și evaluarea reușitei noastre (cum știm că ne-am atins scopul, și dacă l-am îndeplinit total sau parțial).

 

2. Cred că ai observat deja că VIAȚA REALĂ nu prea seamănă cu viața teoretică, a cărei imagine îți este prezentată de părinți/familie, școală și sistemele sociale în care evoluezi. Poate că în primii 10-12 ani de viață părinții s-au îngrijit să-ți scoată la lumină talentele, te-au dus la ore de pian/vioară/etc., înot/tenis/etc., arte plastice sau alte forme de expresie de sine. Poate că ai descoperit că-ți place la nebunie să cânți, să faci un anume sport sau să dansezi, ori să creezi ceva. Ei, după asta a venit pilula amară: nu poți face dans, nu se câștigă bine din asta; scriitorii mor de foame uneori; artiștii n-au bani de buzunar, iar sportivii, dacă nu ajung de nivel internațional, se plafonează după 30-40 de ani. Fă o facultate ”de viitor”, învață matematică, informatică, economie… Nu prea te atrag? Ei, lasă că te obișnuiești…

3. Știi teorema lui Pitagora și toate strofele poeziei Luceafărul (ai avut nevoie de ele la bacalaureat!), DAR… nu știi cum să pornești/dezvolți o afacere proprie, cum să ajungi să trăiești în locul care-ți place de pe această planetă, cum să-ți rentabilizezi dorințele… Toate acestea ar putea fi predate încă din clasele de liceu, la ora de business management. Nu te-au învățat chestiile astea la școală, sistemele sociale/politice au nevoie de sclavi obedienți, repetitivi, nu de întreprinzători liberi! 

       Cum să te naști într-o viață nouă? Sau business management-ul aplicat vieții tale

       Termenul ”management” reprezintă literalmente ”arta de a înfăptui ceva împreună cu alți oameni” (vezi Wikipedia). Viața poate fi privită ca un cadou minunat, de care merită să te bucuri în fiecare clipă! Însă poate fi considerată și o sui generis ”afacere”: desfășori anumite activități, oferi bunuri sau servicii celorlalți, ești o ”organizație” non-profit sau generatoare de profit, în sistem de proprietate privată sau ”proprietatea statului”. Business management -ul vieții tale se referă exact la abilitatea de a-ți organiza viața productivă după axele de dezvoltare pe care LE ALEGI TU: 

a. dacă preferi să faci ce-ți spun alții, îți vei termina studiile și te vei angaja la o companie care-ți spune ce ai de făcut și te plătește după munca ta. Îți place sau nu ce faci, de aici ți se trag resursele financiare, libertatea îngrădită a concediilor și micile bonusuri ale firmei (mașină și telefon de serviciu, bonuri de masă etc.). Poți duce o existență molcomă ca angajat, sigură și trasată de alții.

b. dacă alegi să te manifești pe tine însuți, să trăiești ”în afara grilei/cutiei/schemelor”, atunci cel mai probabil vei avea parte, cel puțin la început, de o viață care te obligă să te susții singur, să-ți asumi mai multe responsabilități și să te dezvolți în ritm alert, pentru a ține pasul cu progresele tehnologiei și informației, ale tehnicilor de vânzări/marketing etc. Nu e ușor, însă ești liber, stăpân pe viața ta, te maturizezi și îți scoți la lumină cât mai multe resurse interioare.

       Dacă ești sau devii adeptul variantei b, ai cele mai multe șanse să faci ceea ce-ți place, să-ți pui în slujba umanității talentele și abilitățile, făcându-le totodată profitabile.

       Idei de business management, sau cum îți poți rentabiliza talentele și ideile

       1. Identifică ce-ți place să faci. Poți fi talentat în aceste domenii sau nu. Există nenumărate exemple care probează că perseverența și ardoarea dorinței de a reuși primează în fața talentelor înnăscute. La fel, există persoane talentate care nu manifestă vreo dorință deosebită de a-și fructifica talentul. Așadar, cineva mai puțin dotat, însă cu o mare dorință de a reuși, care persistă pe calea aleasă, are întotdeauna șanse mult mai mari de reușită. Aici este etapa în care decizi și care direcție anume, dintre cele care-ți plac, va evolua într-o afacere personală. La început nu este cazul să te pierzi în multe opțiuni, alege o activitate principală și decide să o dezvolți.

       2. Începe să faci ceea ce-ți place. Nu aștepta la început să oferi produse sau servicii perfecte, variate sau competitive mondial. Poate vor fi așa, poate vei avea nevoie de mai mult timp pentru asta. Oricum ar fi, ÎNCEPE!  Decide asupra firmei, locației, programului de lucru, standardelor activității etc. Uneori, știi doar unde vrei să ajungi, nu cunoști tot drumul în amănunt. Nu te bloca în nevoia de a ști totul, doar începe. Expertiza se va construi pe parcurs.

       3. Cooptează oameni care să te susțină în acțiunea ta. Nu mă refer numai la o echipă de lucru, ci la clienți, potențiali clienți, și oameni de la care poți primi îndrumare sau feedback. Imediat după lansare, începe să-ți faci reclamă. Folosește în acest scop toate posibilitățile tehnologiei moderne: rețelele de socializare (nu doar Facebook!), canalul de Youtube cu tutoriale sau promo, posta electronica, televiziunea locală și alte mijloace de difuzare, apariția la evenimente sociale. Oferă la început gratuități, reduceri semnificative, promoții – pentru a-ți face produsele sau serviciile cunoscute. Adună testimoniale, mărturii ale cunoscuților, prietenilor, primilor clienți. Dacă ești cu adevărat pasionat de ceea ce faci, ideile de promovare îți vor veni și în somn.

Consideră-ți întotdeauna clienții actuali sau viitori ca pe niște parteneri, coechipieri. Nu le oferi ceva de slabă calitate, petrece cu ei  timpul de care au nevoie pentru a-ți asimila oferta, ascultă feedback-ul lor și optimizează-ți produsele sau serviciile. În esență, în business management, atitudinea ta de cooperare și susținere sinceră va fi percepută pozitiv de toți ceilalți, ea îți va atrage clienți și va fi cel mai bun ambasador al tău. 

       4. Identifică în mod continuu instrumentele de care ai nevoie pentru optimizarea activității tale. Am un exemplu concret când scriu aceste rânduri – pe soțul meu: el este muzician, însă este foarte pasionat și de calculatoare. O vreme, această pasiune a rămas la nivelul jocurilor, studiului unor programe și servicii de uz personal. Apoi a realizat că, dacă tot petrece timp ”pe calculator”, ar fi bine să folosească acest instrument în activitatea lui de bază – muzica. A început să studieze programe de procesare sonoră, soft-ul muzical – și în relativ scurt timp și-a valorificat cunoștințele în producția de muzică de studio și crearea de muzică electronică. Dacă sunteți pasionați de calculatoare sau orice altceva, includeți-le din plin în ceea ce faceți deja. Conectați pasiunile voastre, ele se vor sprijini reciproc. Orice interes pe care-l aveți vă poate hrăni afacerea de bază. Astfel, în loc să vă disipați în multe direcții, le unificați sub ”aceeași flamură ”- business-ul vostru de suflet.

       5. Observă continuu nevoile oamenilor și propune-le anumite servicii/produse. Există oameni de afaceri de mare succes care au știut să surprindă o anumită nevoie a societății timpului lor, să observe existența unei nișe, a unui grup de potențiali clienți care așteptau să apară un produs care să le satisfacă o necesitate. Au acționat, au scos produsul și au devenit prosperi lideri de piață. Pe de altă parte, Steve Jobs (un om de mare succes în business management) opina că oamenii nu știu exact ce vor, prin urmare le va oferi el produse demne de a fi dorite – și a creat Apple. Ambele direcții funcționează, însă este mai ușor să urmăm prima variantă. Când începi să propui un produs, o gamă de produse sau servicii, vei beneficia rapid de feedback-ul clienților. Acesta este elementul care-ți va reajusta oferta, după modelul unei spirale ascendente. Vei face lucruri mereu mai bune, mai adaptate nevoilor clienților.

       6. Extinde-ți formele de publicitate. Profită de orice ocazie de a te face cunoscut și re-cunoscut! Oriunde mergi, ia cu tine produsele tale sau oferă-ți serviciile în mod dezinteresat. Urmărește să ai mereu la tine cărți de vizită, câteva flyere sau mici obiecte de reclamă. Poartă tricouri cu logo-ul tău, aplică-l  pe mașină și pe alte obiecte de uz personal, produ mici obiecte cu logo-ul firmei tale. Implică-te în finanțarea unor evenimente, fii generos atât cât se poate față de tinerii întreprinzători și susține material cultivarea unei mentalități antreprenoriale în școli și societate. Devino gradat un brand care face parte în mod natural din tabloul lumii în care trăiești!

       7. Valorifică și alte capacități ale tale: de exemplu, dacă-ți plac anumite produse și ai remarcat că ești un speaker/vorbitor bun, realizează tutoriale cu și despre produsele/serviciile tale. E dificil să faci un business management de succes fără să te adresezi eficient și convingător oamenilor! Dacă te ocupi de comercializarea anumitor produse, creează prezentări ale acestora în limba română și limbi de circulație internațională. Există oameni pasionați care, vorbind continuu în spațiul virtual despre obiectul pasiunii lor, au primit propunerea de a deveni prezentatori sau tester-i ai companiilor producătoare. Puteți primi propuneri de colaborare sau contracte ferme de producție pe scară largă, doar folosindu-vă abilitatea de a comunica și corelând-o cu afacerea voastră. Nu te opri la comunicare – vezi ce alte abilități ale tale pot fi ”aruncate în joc” pentru a-ți extinde afacerea!

       8. Dacă ești pasionat și de altceva, nu-ți ține pasiunea doar pentru tine! Poți face o afacere din orice lucru care-ți place. La început vei dirija energia ta preponderent spre un anume business, pentru a-l crește.  Este ca și cum ai dat viață unui copil – acesta are nevoie de toată atenția ta în primii ani de viață, însă pe măsură ce crește, se va autonomiza. Când business-ul tău inițial începe să se susțină prin propriile resorturi, te poți gândi să dezvolți și alte afaceri bazate pe ceea ce-ți place să faci. Astfel, treci într-o nouă etapă, atât în ce privește extinderea financiară cât și în domeniul afirmării de sine. Pentru multe persoane, ”vârsta a doua” vine însoțită de dorința de a începe ceva nou, de a-și împlini anumite vise ale tinereții pentru care nu au găsit încă timpul necesar. Este un moment bun al noilor începuturi.

       În tot ce faci, amintește-ți să rentabilizezi bucuriile tale.  NU, nu este ceva mercantil, egoist sau ne-spiritual, și DA, având mai mulți bani, câștigați cinstit și pe merit, îți crește pe de o parte stima de sine și încrederea, iar pe de altă parte poți ajuta mai mult, în mod eficient, societatea. Oamenii s-au bucurat dintotdeauna să fie utili și să poată împărtăși din comorile lor exterioare și interioare. Integrează această tendință naturală, sănătoasă în practica ta de business person.

       9. Cultivă întotdeauna prietenia și aprecierea oamenilor de valoare și a celor care sunt cu adevărat experți în business management în branșa lor. Cel mai bun medic va tinde să-și repare mașina la cel mai bun mecanic auto, se va duce la restaurantul cel mai rafinat, va învăța tehnică de la cel mai bun inginer și va urmări emisiunile celui mai bun reporter. O zicere din spiritualitatea orientală afirmă că ”înțelepții au o lume a lor”.

       Cultivă întotdeauna excelența ta ca OM – fie că aceasta se exprimă în profesia ta, în relațiile tale sau în modul de a-ți conduce afacerea. Caută să fii optim, nu neapărat perfect. O persoană onestă, perseverentă, puternică și dedicată unei misiuni personale nu poate decât să reușească în proiectele sale. Ca o traducere a adevărului: ”celui care are i se va mai da”, această atitudine te va ajuta să atragi oportunități, clienți minunați și va crește mai mult succesul în toate domeniile vieții tale.

Despre cum să obții succesul în activitățile tale în general, citește aici