NLP: Cum să obții succesul utilizând submodalitățile

NLP Submodalitati

       NLP: Cum să obții succesul utilizând submodalitățile 


       Programarea neuro-lingvistică (sau NLP, în engleză) este o abordare modernă considerată cea mai eficientă metodă de comunicare și optimizare a ființei umane, în ansamblul facultăților sale. În acest sens, un instrument foarte eficient al NLP este reprezentat de submodalități.
       Pentru a avea o imagine clară și cuprinzătoare a ceea ce sunt submodalitățile din NLP, este necesar să observăm modul cum oamenii interacționează cu lumea exterioară. Fiecare dintre noi are cinci simțuri sau canale senzoriale: vizual, auditiv, kinestezic (legat de simțul tactil, dar și de emoții și dialogul intern pe care-l purtăm adesea cu noi înșine), olfactiv și gustativ. Acestea formează în NLP sistemul de reprezentare al fiecărei persoane sau modalitățile. Fiecare dintre aceste modalități beneficiază de caracteristici mai detaliate.


       Astfel de exemplu, dacă ne referim la aspectul vizual, am putea descrie o imagine prin următoarele detalii:
– este alb-negru sau colorată – este luminoasă sau întunecată
– culorile sunt pastelate sau aprinse – seamănă cu o fotografie, tablou etc.
– imaginea este clară sau cețoasă – contururile obiectelor sunt nete sau nu etc.


       În ce privește aspectele sonore, acestea se diferențiază prin:
– sunete grave, înalte sau amestecate – muzică sau zgomot
– sunete intense sau încete ca volum – sunete unidirecționale sau spațializate
– armonie sonoră sau cacofonie – sunete repetitive sau diverse etc.


       Aspectele kinestezice se pot distinge prin:
– atingeri plăcute sau neplăcute – textura suprafețelor atinse
– temperatura diferită a corpurilor – impresii tactile locale sau generale
– atingeri tip înțepături/ciupituri/furnicături/mângâieri/apăsări etc.


       Mirosurile pot fi:
– intense sau suave
– înțepătoare, grele, proaspete, persistente sau volatilde etc.


       În fine, gusturile sunt:
– puternice sau blânde
– dulci/acre/amare/sărate/picante/astringente ș.a.m.d.


       În general, ființele umane au o anumită predominanță senzorială dintre cele trei fundamentale pentru om (vizuală, auditivă sau kinestezică) și operează diferențiat cu toate acestea, inclusiv cu aspectele olfactive și gustative. Primim informații despre lumea exterioară prin simțuri, aceste informații ajung la creier și acesta clasifică evenimentele și aspectele lumii exterioare în funcție de submodalități ca cele de mai sus, precum și de emoțiile pe care ele le amorsează. Mai explicit spus, orice experiență exterioară creează o anumită reprezentare mentală (anumite gânduri) însoțită de una sau mai multe emoții, care sunt acompaniate la rândul lor de anumite submodalități.

De exemplu, când ne gândim la vacanță, unele persoane ar putea manifesta gânduri legate de relaxare și distracție, emoții din gama bucurie-destresare-umor-libertate etc., precum și submodalități de tipul: imaginea mării sau muntelui la răsărit sau asfințit, clare sau estompate, colorate viu sau pastel; mâncare mediteraneană sau din alte zone, culori, arome, sunete; zgomot de valuri sau ciripit de păsărele etc. Prin urmare, observăm cum submodalitățile ne accentuează starea emoțională plăcută (sau neplăcută, după caz…) și întărește într-un anume mod scenariul mental (gândurile) suscitate de stimulul declanșator – termenul ”vacanță”.


       Submodalitățile sunt elemente cheie în tehnicile NLP utilizate pentru: schimbarea unui comportament (renunțarea la fumat, renunțarea la supra-alimentație, adoptarea unei diete însoțite de mișcare), desprinderea de anumite obsesii și comportamente compulsive, schimbarea credințelor și valorilor cu altele mai benefice, crearea motivației, trecerea de la stres la relaxare, eliminarea fobiilor etc.


       Orice transformare a unui aspect neplăcut sau limitativ al ființei noastre este bine să înceapă cu identificarea submodalităților care însoțesc acea problemă: unde simți furia/tristețea/durerea etc.? Cât de mare este aceasta (ca o piatră, stâncă, cât o gămălie de ac, dar dureroasă etc.)? Este rece sau fierbinte? Este constantă/fluctuantă? Are o anumită textură – este aspră/netedă/alunecoasă etc.? Este tare sau moale? Și putem continua cu asemenea întrebări.
Departe de a fi un joc arbitrar, aceste submodalități dețin un rol funcțional – ele reprezintă elemente cu care se asociază emoțiile, percepțiile, amintirile care apar din subconștient în câmpul conștiinței.


       Fiecare om are un set propriu de ”submodalități critice sau esențiale”, care sunt elementele de bază ce pot cataliza schimbări importante în perspectiva sa asupra lumii exterioare. Aceste submodalități esențiale pot fi stabilite prin observație și întrebări bine adresate. Este foarte important să distingem care sunt submodalitățile care însoțesc gândurile optimiste versus cele pesimiste, sau gândurile despre aspecte importante ale vieții versus cele neimportante.
Pentru a vedea concret cum ne putem folosi de submodalități pentru a opera o anumită schimbare în comportamentul nostru sau în perspectiva asupra unor evenimente, vă sugerez să faceți următorul exercițiu (pe care îl puteți aplica pentru schimbarea ORICĂRUI comportament devenit indezirabil):


       Submodalitățile NLP la lucru

       Să presupunem că vreți să renunțați la consumul predominant de alimente nesănătoase, tip fast-food, în favoarea legumelor și fructelor. Acesta este scopul declarat. Iată pașii:


1. Identificați care sunt acele submodalități care fac ca mâncarea să fie atrăgătoare pentru voi: culoarea alimentelor? Ambientul sonor? Textura sau gustul alimentelor (ce gusturi vă plac cel mai mult?) etc. Puteți apela la lista de mai sus pentru identificarea submodalităților.


2. Identificați comportamentul pe care vreți să-l schimbați (în acest exemplu am ales schimbarea comportamentului de a ne hrăni cu junk food) și comportamentul nou pe care vreți să-l manifestați (preferința pentru legume și fructe).


3. Imaginați-vă că priviți un ecran alb, ca la cinematograf, pe care vedeți în jumătatea stângă imaginea alimentelor nesănătoase. Operați asupra imaginii, ca și cum ați lucra-o în Photoshop: din color faceți-o alb-negru, dintr-o imagine clară faceți-o cețoasă, asociați-i mirosuri neplăcute, gusturi inconfortabile… ȘI MAI ALES, folosiți acele submodalități esențiale pentru voi (dacă le-ați identificat). Ce contează pentru voi mai mult – culorile hranei, sunetele din încăperea unde mâncați, textura alimentelor, gustul, mirosul sau o combinație a lor? Asociați imaginea cu ceea ce SIGUR nu v-ar place să simțiți.


4. În partea dreaptă a ecranului creați mental imaginea hranei pe care doriți să o consumați preponderent de acum înainte. ”Vedeți” un platou imens cu fructe proaspete, colorate și aromate, plăcut mirositoare, cu gust dulce sau acrișor sau cum vă place. Înconjurați platoul de legume însoțite de aceleași submodalități esențiale care vă atrag: culori, mirosuri, gusturi, sunete, texturi etc. Întăriți mental suplimentar această imagine din dreapta: amplificați-i luminozitatea, claritatea, culorile, adăugați toate submodalitățile care vă plac.


5. Măriți lent imaginea din dreapta, astfel încât să devină tot mai amplă, mai centrată pe ecran, împingând gradat imaginea din stânga, mică, neclară, ciudată și nedorită, tot mai în stânga, mai jos, până ce imaginea vie și clară a ceea ce VREȚI scoate complet de pe ecran cealaltă imagine.


6. Contemplați această imagine victorioasă. O puteți asocia cu emoții benefice: bucurie, încredere, sentimentul că aveți o greutate optimă etc. Acum puteți ancora această imagine (despre ancore citește aici).


7. Puteți evoca zilnic imaginea ”victorioasă”, cea cu alimentele dezirabile, activând și ancora stabilită, mai ales cu puțin timp înainte de orice masă (și în timpul mesei!). De asemenea, puteți reactiva ancora ori de câte ori mai apare vreo tentație pentru alimentele la care v-ați decis să renunțați. Într-un anumit interval de timp (care depinde de arhitectura subconștientului fiecăruia), asemenea tendințe se vor estompa până la ștergerea lor completă.

       Este important să aveți în vedere posibila existență, la nivel subconștient, a unor sabotori care fac ca exercițiul de mai sus să nu aibă eficiența maximă. În asemenea cazuri este recomandat să lucrați cu un coach antrenat în NLP, care deține cunoașterea și experiența menite să vă eficientizeze total demersurile, în orice direcție.

       Submodalitățile NLP pot fi folosite și în atunci când stabilim o ancoră – ele ne vor ajuta să obținem o ancoră mai puternică, mai expresivă.