Succesul ca stil de viață – cei 3 „A”
Dacă faci parte dintre oamenii hotărâți să facă ceva cu viața lor; dacă îți cauți sensul mai profund al existenței, evadarea dintr-un cotidian care te nemulțumește; dacă ai pășit în a doua jumătate a vieții și vrei să acorzi mai mult timp și atenție propriei ființe; dacă ai citit cărți de dezvoltare personală, ai urmat seminarii și ai participat la retreat-uri de tot felul, fără a înregistra un salt semnificativ; dacă vrei să fii fericit și să ai succes, dar nu (prea) știi de unde să începi sau cum să continui… ATUNCI, ACEST ARTICOL ESTE PENTRU TINE!
Să pornim de la câteva observații
1. Unii oameni au succes în anumite domenii ale vieții, alții nu, CHIAR DACĂ fac aceleași acțiuni. 2. S-au scris multe cărți despre succes, totuși numărul cititorilor acestora nu este egalat de numărul celor care au efectiv succes. 3. Deși știm că totul se află în noi, și că trebuie doar să ne punem la treabă resursele interioare pentru a cataliza reușita, totuși nutrim continuu o anume nemulțumire – suntem nemulțumiți de colegi, de societate, de unii membri ai familiei, de toate ființele și condițiile exterioare care ne sunt adverse. Și nu reușim, oricât ne-am lupta, să scăpăm de starea aceasta și de sentimentul că lumea ne împiedică să atingem succesul.
Dar… ce înseamnă „succes”?
Pentru unii, succes înseamnă a avea mulți bani și posesiuni materiale. Unii leagă succesul de faimă, putere și recunoaștere publică. Însă pentru alții, succesul este sinonim cu vindecarea unei boli grave, găsirea partenerului optim sau creșterea unor copii sănătoși și echilibrați. Prin urmare, succesul NU ARE ACEEAȘI DEFINIȚIE pentru toți! Este deci important să ne definim clar propriul succes, înainte de a porni în direcția lui.
Pașii cunoscuți
În principiu, toată lumea știe că, pentru a obține ceea ce dorim, adică pentru „a avea succes” într-o anumită direcție a vieții, este necesar: 1. să știm clar ce vrem; 2. să acționăm pentru a ne traduce dorința în realitate. Deja, aceste două exigențe pun probleme multor persoane: unii fie nu știu exact ce vor, fie nu știu CUM să acționeze sau nu-și proiectează corect etapele acțiunilor lor. Pentru a-ți da seama dacă ești cumva într-una din aceste două categorii, merită să reflectezi la următoarele aspecte clarificatoare:
Categoria 1: Ce vreau, de fapt? De ce vreau asta? Ce se ascunde în spatele dorinței mele? (de exemplu, dacă vrei să arăți bine/să-ți modelezi corpul, această dorință ar putea ascunde, cum de fapt se și petrece de multe ori, nevoia de a fi apreciat(ă), acceptat(ă) social și confirmat(ă) de anumite grupuri umane; prin urmare, dorința reală NU ESTE să-ți remodelezi corpul! Dacă vrei să arăți bine, dar de fapt urăști efortul fizic și dietele, subconștientul tău nu te va ajuta prea mult să lupți pentru un corp mai zvelt…). Este aceasta o dorință a mea, sau o copie a unui model social? (Cu alte cuvinte: sunt autonom în dorința mea, sau sunt prins în amplul proces de „spălare a creierelor” practicat de societatea consumeristă?)
Categoria 2: Ce obiective am? Ce acțiuni sunt necesare pentru a atinge fiecare obiectiv? Ce resurse informaționale/materiale/umane îmi sunt necesare? De unde le pot obține? Cum pot urmări progresul meu în acest proiect de viață?
Poți discuta cu persoane care au reușit deja în ceea ce vrei și tu să reușești. Te-ar ajuta și să ții un jurnal al propriilor proiecte și dorințe, pentru că vorbele zboară și ideile neconcretizate nu te vor ajuta niciodată să obții succesul. Mai multe despre cum să-ți stabilești obiective simple și clare, găsești aici.
…Și pașii din umbră!
Îi cunoști și pe aceștia, numai că nu prea îi aplici, dacă nu ai obținut încă succesul propus… Eu îi numesc „cei trei A”, și viața mi-a demonstrat că ei sunt „cei trei mușchetari” ai succesului:
– Acceptare
– Atitudine
– Angajament
1. Când vorbesc despre Acceptare, mă refer în primul rând la capacitatea de a integra situația ta prezentă. Da, vreau să mă vindec / să fiu bogat / să călătoresc / să găsesc partenerul ideal etc., dar deocamdată nu sunt acolo… Majoritatea oamenilor își fixează un scop și încep să: gândească pozitiv, să-și imagineze cu putere că deja l-au atins, să acționeze pentru a-l realiza…DAR, dacă nu acceptă realitatea prezentă, dacă nu îmbrățișează statutul lor actual și nu fac pace cu acesta, în scurt timp vor deveni nemulțumiți, iritați de înfățișarea/contul în bancă/relația lor și vor începe să nutrească îndoieli. Acestea îi minează în fiecare zi câte puțin, și așa se ajunge la abandonarea acțiunii. Acceptă cine ești! Da, sunt gras/urât/sărac/nepopular/ neîndemânatic/neștiutor etc.
Mă văd exact așa cum sunt acum, și sufletul meu este în pace cu această realitate (dar nu și resemnat!). Mai știu că vreau să TRANSFORM această realitate, nu pornind de la intoleranță de sine și negare, ci bazându-mă pe acceptare totală, pe integrarea mea ca ființă și pe încredințarea neclintită că ÎN MINE AM TOATE CHEILE realităților pe care vreau să le trăiesc!
Din păcate, cei care nu știu să se accepte pe ei înșiși și realitatea lor inițială, își exportă propria nemulțumire în orice moment al vieții lor, INDIFERENT câte succese ar avea! Am lucrat cu adolescente anorexice care, deși arătau ca un schelet îmbrăcat, își doreau să slăbească – pentru că nu se acceptau și nu se iubeau, pentru că nu mai aveau discernământul realității pe care o trăiau. Alți clienți sufereau de „boala puterii” – mereu își doreau mai mult, deși aveau poziții de conducere, bani și o imagine publică excelentă.
Acceptarea de sine înseamnă luciditate, iubire de sine și împăcare/detașare, adică a fi dincolo de emoții plăcute sau neplăcute în legătură cu ceea ce ești sau posezi. Acceptarea propriei situații înseamnă să te iubești pe tine însuți atât de mult, încât să îmbrățișezi realitatea actuală – punctul de pornire, și pe cea viitoare – punctul de sosire. Astfel, vei conține și vei stăpâni întreaga călătorie a transformării.
2. Atitudine : Mereu spunem că „atitudinea creează aptitudinea”. Această afirmație este totuși destul de generală. Aici, pe drumul către succes, mă refer la ATITUDINEA PENTRU SUCCES. Nu poți obține ceea ce vrei dacă ești temător, neîncrezător, „căldicel” sau invidios și critic. Asemenea dispoziții sufletești sunt tot atâția sabotori pe drumul spre reușită. Petrece câteva momente zilnic cu tine însuți, și reflectează constant la aceste întrebări: Cât de mult îmi doresc transformarea? Cât de mult sunt dispus(ă) să renunț la vechi obiceiuri nesănătoase, la anumite credințe și să ies din propria zonă de confort? Ce aș putea face ACUM, ASTĂZI pentru a mă apropia de scopul meu?
ATITUDINEA PENTRU SUCCES se referă, de fapt, la un cumul de atitudini, emoții și alegeri personale – ea cuprinde curajul, hotărârea de a acționa, perseverența, discernământul, sinceritatea față de tine însuți, precum și dorința arzătoare de a-ți atinge scopul propus. Aici includem și renunțarea conștientă la a fi invidios pe succesul altora, și îndepărtarea de criticismul față de tine însuți sau de alții.
În clipele tale de libertate și singurătate, mergi în fața unei oglinzi. Privește-te calm, stăruitor, ca și cum ai fi un Maestru al Succesului care-și examinează un nou învățăcel: ce-ți lipsește? Ce ai realizat deja? Ce ai de gând să faci mai departe? Rostește CU VOCE TARE, la timpul prezent, afirmații legate de ceea ce intenționezi să manifești: „Am curajul de a realiza… Sunt ferm încredințat că pot să… Știu că mă transform tot mai mult pe zi ce trece, și în scurt timp ating… Știu că frumusețea/puterea/bogăția/relația/creația etc. există în mine și o pot manifesta. Vreau și aleg să manifest aceasta!” Alege să CREZI ceea ce spui, chiar dacă la început ți se par utopii. ALEGE să joci rolul unui om care reușește în ceea ce-și propune. Și așa, atitudinea pentru succes creează aptitudinea pentru succes!
3. Angajamentul se referă la extensia frazei „până când moartea ne va despărți” pe teritoriul succesului personal. Când îți fixezi un proiect de viață, este esențial să ții la el, să te unești cu acesta și să perseverezi, să construiești zi de zi relația ta cu proiectul acesta! Departe de a fi un atașament bizar, această alegere presupune DEDICAREA ta față de scop. Desigur, fraza de mai sus se referă la moartea dorințelor și năzuințelor tale, pe care le abandonezi pe traseu. Multe persoane suferă de „boala amânării” (unii o numesc „procrastinare”, preluând direct termenul din limba engleză). Amânarea, inconsecvența și neasumarea responsabilității pentru realizarea scopului propus echivalează cu moartea acestuia. Aici eșuează 90% dintre cei care pornesc în cursa spre succes. Dacă te ajută, îți sugerez să cultivi mental și emoțional una din următoarele ipostaze ale tale.
Imaginează-ți că ești, la alegere:
a. un sportiv care se antrenează să doboare un record mondial. Dacă arzi să o faci, atunci te supui cu bucurie antrenamentului și provocărilor lui: te trezești dimineața foarte devreme, faci câteva ture de teren, urmează antrenamentul specific… Te supui la dieta necesară, renunți la întâlnirile târzii cu prietenii, nu adormi în fața televizorului, îți conservi energia cât mai bine. Între timp, în tine crește năvalnic încrederea, autocontrolul, forța interioară și siguranța succesului.
b. un explorator pornit în căutarea unei comori. Știi că găsirea ei îți asigură prosperitate, celebritate și te va face fericit. Prin urmare, proiectează-ți fiecare zi ca pe un nou pas spre comoara dorită! Caută cu fervoare, cu pasiune, cu perseverență, cu speranță neobosită, fii mereu atent să obții informațiile, lucrurile de care ai nevoie pentru a reuși. Contactează persoanele-resursă pentru tine. Bucură-te în fiecare zi de călătoria către comoara ta, indiferent cât timp îți va lua să ajungi la ea! Găsește zilnic motivația de a continua explorarea ta.
Nu în ultimul rând, amintește-ți de un succes din viața ta. Nu contează cât de mic a fost, sau câte persoane l-au recunoscut ca atare! Retrăiește în amănunt pașii pe care i-ai făcut și ancorează starea de succes (mai multe despre procedeul ancorelor găsești aici și aici). Evocarea zilnică a ei te ajută foarte eficient în a provoca evenimente de succes în viața ta prezentă.
Și ca de obicei, există și un al patrulea „mușchetar”… Succesul înseamnă disciplină. Organizează-ți viața mereu în jurul scopului propus, și-l vei atinge. Iar când vei trăi bucuria reușitei, împlinirea dată de puterea interioară și încrederea în tine, amintește-ți să împărtășești toate aceste sentimente minunate cu cei din jur. Succesul personal este aidoma unei flori pe care, dacă o adăugăm în buchetul succeselor semenilor noștri, viața pe întreaga planetă devine mai frumoasă, mai elevată și mai plină de sens…