Sănătate în mileniul trei

sanatate

  Sănătate în mileniul trei

       Conștiința majorității oamenilor este setată să perceapă cel mult ritmul anual. Știm că a trecut un an pentru că vine Crăciunul și Anul Nou. Știm că vine o nouă primăvară pentru că înfloresc pomii, apoi vara vin vacanțele, toamna cad frunzele, iarna ninge sau este frig… Delimitarea deceniilor, secolelor sau mileniilor este oarecum arbitrară pentru conștiința umană obișnuită. Și ce dacă am trecut în mileniul III? Cei mai mulți oameni nu s-au schimbat cu nimic… În cel mai fericit caz, au învățat ceva despre unele tehnologii – noi telefoane, calculatoare, mașini, roboți de bucătărie etc. – pentru a se adapta la ritmul vieții. Despre sănătate… ce putem spune?

       Trăim într-o vreme în care viața pe pământ este serios periclitată de poluare, de alimentele nesănătoase, de apa impură, de violența umană, de virusuri și germeni creați în laboratoare… Paradoxal, deși durata medie de viață a crescut cam peste tot pe planetă, tot mai mulți oameni sunt bolnavi de cancer și boli autoimune, tot mai mulți suferă de depresie, de anxietate, au tulburări de comportament sau pur și simplu se simt inadaptați social.

         Sănătate în mileniul trei      

          Iată trei lecții foarte importante pe care merită să le învățăm, dacă vrem să supraviețuim și să ne numim OAMENI ai mileniului al III-lea:

       1. Fii cât mai conștient de corpul tău, de starea și nevoile lui. Medicii nu te însănătoșesc, CORPUL TĂU te însănătoșește! Dacă ai căzut pradă stresului, poluării, alimentelor pline de chimicale, apei otrăvite sau unor germeni agresivi, intervenția medicilor tratează de regulă simptomele, nu cauzele bolii! Deci, nu poate decât să-ți ofere o amânare. În timpul pe care-l obții astfel, INFORMEAZĂ-TE! Identifică precis cauzele bolii, investește în cunoaștere. Și nu mă refer numai la cunoașterea medicală, nu! Studiază legătura dintre emoții și boli, descoperă mecanismele prin care bolile se transmit într-o familie, de la o generație la alta… identifică SUBSTRATUL bolii, al dezechilibrului. Bolile provin adesea din blocaje emoționale nerezolvate, din refuzul de a evolua, din cauza unei respirații deficitare (care acidifică brutal organismul), din cauza unei igiene precare de viață sau din cauza unei minți pline de „gunoaie mentale” – gânduri agresive, încărcate de nemulțumire, ură, invidie etc. Starea de sănătate se obține și se cultivă doar pe un teren pregătit!


       Apoi, treci la DETOXIFIEREA ȘI VINDECAREA CORPULUI TĂU:
alege conștient să te hrănești, adică să consumi hrană vie, cantități mari de legume, fructe și semințe provenite din culturi netratate chimic, precum și apă pură, preponderent bazică. Mestecă îndelung fiecare îmbucătură, conștient. Vei avea surpriza că, cu cât mesteci mai bine (măcar de 20-30 de ori fiecare îmbucătură de hrană și chiar apa pe care o bei), cu atât te vei sătura mai rapid. Dacă nu poți renunța la anumite alimente nesănătoase, aplică zicala orientală: „O felie de portocală are același gust ca o portocală întreagă.” Adică alege să consumi din când în când o cantitate mică din acel aliment, conștient că astfel îți păcălești mintea (pentru că, în realitate, nu ai cu adevărat NEVOIE de acea mâncare…). Când ne gândim la sănătate, merită să ne referim în primul rând la hrana noastră, care nu este doar aliment, ci și medicament…


purifică-ți sângele, limfa și celulele corpului. Consumă remedii purificatoare, precum Aloe vera, anti-inflamatoare – precum turmericul, anti-infecțioase – cum este propolisul, imunostimulatoare – precum vitamina C, astragalus sau cordyceps… Sunt foarte multe articole, cărți, cursuri și videoclipuri pe Youtube despre cum să te hrănești sănătos și să-ți detoxifici corpul. Un sfat: nu aplica 100 de remedii deodată! Un organism confuzat nu se vindecă mai repede… Mai eficiente sunt curele de 3 săptămâni – 6 luni cu puține remedii, selectate atent, care să-ți împlinească cele mai stringente nevoi ale corpului tău. Câștigă sănătate prin purificarea cât mai frecventă a organismului!


formează-ți obiceiuri sau ritualuri sănătoase: dimineața, în loc să te speli în grabă pe dinți, alege să-ți îmbăiezi ochii, să-ți cureți nasul, cavitatea bucală și mai ales limba. Poți găsi informații pe multiple website-uri despre acestea! Apoi, fă măcar 10 minute mișcare! Știu, ideal ar fi 30 minute-1 oră, dar nu toată lumea are acest timp la dispoziție. Sfatul meu este: fă măcar 10 minute de mișcare în fiecare dimineață, și alocă de 2-3 ori pe săptămână timp să faci mișcare cel puțin 30-60 de minute. Nu este vorba de efort epuizant! O plimbare lungă în pas alert, o alergare ușoară, yoga, stretching, Qi Gong, ce preferi… Iar seara, culcă-te la ore rezonabile, ideal în același interval orar (să zicem, 23.00-0.00).


învață să RESPIRI CORECT. Respirația amplă, conștientă și efectuată în anumite ritmuri poate constitui în sine un remediu pentru multe boli!conservă-ți energia, mereu și mereu. Nu vorbi mult și inutil, nu te agita fără rost, cultivă tovărășia unor oameni de la care ai ce învăța și care te respectă și te susțin. Majoritatea parametrilor stării de sănătate țin de calitatea respirației…


petrece cât mai mult timp în natură, zilnic dacă se poate. Natura (chiar și un colțișor de parc și cerul de deasupra…) echilibrează foarte eficient ființele de pe planeta noastră.
amintește-ți mereu: corpul tău este templul sufletului tău. Este o casă pe care ai primit-o cadou când ai venit în această lume. Deocamdată, nu ai alta. Prin urmare, fă-o cât mai frumoasă, mai plăcută pentru minte și suflet. Menține-o curată, aerisită, luminoasă și plină de energii benefice! Emoțiile și gândurile sănătoase nu se pot dezvolta în largul lor într-un corp bolnav… 

       2. Cunoaște-ți emoțiile și trăirile afective! Împrietenește-te cu viața ta interioară. Fie că crezi sau nu, TU EȘTI SINGURUL RESPONSABIL DE EMOȚIILE TALE, nimeni altul! Nu cineva te înfurie, tu te înfurii. Nimeni nu te întristează, tu te întristezi. Și așa mai departe… Orice situație prin care treci vine cu o ofertă: ai de ales, preț de câteva clipe după fiecare eveniment, cum să reacționezi: să-l consideri o lecție sau o provocare, sau să cazi pradă unor emoții violente și necontrolate. STUDIAZĂ-ȚI EMOȚIILE, obișnuiește-te să te cunoști: ce temperament ai (cu acesta ne naștem, el nu se schimbă de-a lungul vieții, dar poate fi cizelat…)? Cum reacționezi în anumite situații? Care sunt fricile tale obișnuite? Dar bucuriile? Ce te înfurie / întristează / uimește / bucură / tulbură / etc.? Știai că majoritatea oamenilor nu pot denumi mai mult de 4-5 emoții? Este doar o picătură din oceanul de trăiri care ești… Învață să denumești și să recunoști măcar 30 de emoții! Când vorbim de sănătate, întotdeauna este bine să ne referim și la cea emoțională, mentală etc. 

       Merită să aplici câteva dintre sugestiile următoare:
citește cărți de dezvoltare emoțională. Găsești pe acest site și pe altele multe indicații utile în acest sens. Observă că astăzi, companiile și angajatorii nu mai pun accent exclusiv pe IQ-ul angajaților, ci mai mult pe EQ-ul lor (coeficientul de inteligență emoțională). APLICĂ ceea ce citești!
participă la cursuri de dezvoltare personală. Dacă nu ai timp să participi fizic, poți găsi cursuri online de foarte bună calitate. Învață să te cunoști – vei avea material de studiu toată viața, nu te vei plictisi! Poate ți se pare că nu există vreo legătură între acestea și starea de sănătate… dar vei fi uimit să descoperi cât de mult îți echilibrezi astfel viața, și cât contribuie aceste activități la starea ta generală de sănătate! 
aplică metode de detoxifiere emoțională: masaj energetic / Reiki, EFT, metoda Călătoria, respirație conștientă, orice alte metode de reechilibrare. Apoi, veghează să nu te mai expui la medii toxice emoțional! În direcția dobândirii și menținerii sănătății emoționale, o cale regală o reprezintă remediile florale Bach – sunt remedii blânde, complementare, care ajută enorm la echilibrarea emoțională și „ștergerea” unor vechi amprente emoționale nocive.
cultivă toate emoțiile benefice, stimulatoare pentru ființa ta: iubirea, recunoștința, bucuria, detașarea, generozitatea, bunătatea, blândețea… și multe altele. Desigur, nu este interzis să resimțim tristețe, descurajare, mânie sau frică. Dar acestea sunt mai curând semnale de alarmă, care ne previn că ceva ne agresează ființa și trebuie să ne protejăm. Evită mereu toate sursele de emoții toxice: filmele horror, muzica „nebună”, informațiile sau persoanele care-ți induc stări consumptive, morbide. Administrează-ți înțelept sufletul, și el te va răsplăti cu o viață plină de armonie! Dacă traversezi perioade de stres, află cum îți poți gestiona stresul aici.

       3. Observă-ți și ALEGE-ȚI GÂNDURILE ȘI REACȚIILE (sau comportamentele). Mulți dintre noi au impresia că gândurile vin „pe pilot automat”, fiind reacții necontrolabile, justificate la ceea ce observăm înfara noastră. Greșit! Gândurile sunt forme de activitate mentală care apar ca reacții la mediul intern și extern, fiind induse de obișnuințe, tipare preluate de la părinți și familie, persoane importante din jur etc… însă NOI DECIDEM ce tipare de gândire păstrăm sau cultivăm și ce nu! Un om al mileniului III nu poate subzista cu o minte refractară la nou, tributară unor obiceiuri învechite și depășite, sau care respinge realitatea momentului prezent.

       Iată câteva atitudini și conduite mentale sănătoase, menite să construiască tipare de gândire noi, mai bine adaptate la prezent:
zilnic, petrece cel puțin 5-10 minute în tăcere, cu ochii închiși (dar fără a dormi!), doar cu tine însuți. Lasă gândurile să treacă, aidoma norilor pe cerul senin. Doar observă-le, fără a le reține și fără a începe să creezi scenarii mentale. Scufundă-te în liniștea din tine, și mintea va învăța să se calmeze tot mai mult. Dacă vrei, îți poți contempla calm respirația, corpul, emoțiile sau chiar activitatea mentală.


– când identifici gânduri nedorite sau neplăcute, tipare mentale contra-productive (adică, mai clar: când observi că te cerți în minte cu cineva, când îți imaginezi ceva amenințător sau plin de agresivitate sau frică etc.), învață să negociezi în minte cu propriile gânduri. Ca și cum ai vorbi unei persoane din fața ta: „Gata! Nu sunt de acord cu tine. Am înțeles punctul tău de vedere, dar eu aleg acum să gândesc altfel. Nu, nu vreau să cred că este periculos / că nu pot / că nu merit etc.”. Ideea este să devii conștient că POȚI ALEGE ce să gândești și să crezi, că nu ești robul propriei minți! Este exact invers: mintea este un vehicul, aidoma unei căruțe trase de un cal. Dacă stăpânul este atent și conduce bine calul, acesta îl va servi cu fidelitate și-l va duce la destinația aleasă de stăpân. Dacă acesta este însă beat sau inconștient, calul va merge cum și unde va vrea el – pe drumul pe care l-a învățat deja…


studiază modalități de autocunoaștere și dezvoltare personală. Nu te teme să evoluezi. Nu mai putem trăi în vremea copilăriei noastre, este necesar să creștem pe toate planurile.


integrează în viața ta tehnologia, știința și manifestările moderne. Da, unele vin la pachet cu anumite neajunsuri, dar dacă le respingi total, societatea se va dezvolta în continuare, iar tu vei rămâne „un dinozaur viu în epoca spațială”. Fiecare dintre noi cunoaște: părinți revoltați pe programele TV, copii dependenți de tablete și calculatoare, companii care construiesc locuințe nesănătoase, în epoca arhitecturii verzi și a orașelor viitorului. Ideea este că nu ne putem opune progresului, și nici nu are sens să o facem! Atitudinea corectă este să căutăm soluții VIABILE, ADAPTATIVE la noile probleme care apar, inerent, cu fiecare tehnologie sau descoperire științifică nouă.


cultivă „o minte deschisă la nou”, inclusiv la noile tendințe sociale! Am crescut poate în societăți tradiționaliste, cu o anumită orientare religioasă, cu anumite tradiții și obiceiuri. Nu are sens și este de-a dreptul jenant să rămânem în mentalitatea primilor albi care au văzut negrii din Africa. DA, astăzi unii tineri (sau maturi…) aleg diferite orientări sexuale, religioase, vestimentare, culinare etc. Își vopsesc părul în toate culorile, ascultă o muzică ce le-ar face pe băbuțele secolului trecut să scuipe în sân… DAR ACESTEA SUNT EXPRESII ALE DIVERSITĂȚII, NU ALE PATOLOGICULUI! Cei care aleg să aibă alte preferințe și manifestări decît noi NU SUNT RĂI SAU BOLNAVI! Sunt altfel decât noi, și au ales să experimenteze altfel realitatea vieții. A-i judeca, a-i condamna și a-i persecuta este o atitudine care ne decade în epoca Inchiziției! Productiv este să-i acceptăm (chiar dacă avem alte opinii), să comunicăm cu ei și astfel, integrând și perspectiva lor, să ne extindem propriul orizont al cunoașterii…


învață zilnic ceva nou, oricât de puțin. Fă-ți un obicei din a urmări tutoriale pe Internet, de a învăța să creezi și să-ți optimizezi activitățile. A audia cursuri pe calculator nu înseamnă că trădezi cărțile și scrierea de mână – ci că trăiești în ritmul vremii tale și integrezi CUNOAȘTEREA sa. Dezvoltă-ți talentele sau învață să practici ceva ce te atrage, chiar dacă nu te consideri talentat în acel domeniu. Trăim în epoca exprimării de sine, iar scopul nostru general ar trebui să fie: să fiu mai bun decât cel care am fost ieri!

Pe scurt, nu putem supraviețui în mileniul III ca ființe realizate, conștiente și evoluate, dacă alegem să trăim după preceptele secolelor trecute. Pentru că praful și uitarea care au înghițit epocile apuse se vor așterne și pe sufletele celor care refuză să crească… A ne bucura de sănătate înseamnă a crește, a iubi, a trăi în ritmul universului…