Ayurveda și Aromaterapie

ayurveda

     Ayurveda și Aromaterapie

       Medicina indiană, Ayurveda (știința vieții) poate oferi multe răspunsuri la problemele contemporane, legate de vindecarea trupului, a minții și a sufletului, precum și la menținerea sănătății și echilibrului ființelor noastre. Primele consemnări despre practicile ayurvedice datează de mai mult de 5000 de ani. Pe atunci nu se utilizau uleiurile esențiale ca remedii de sine stătătoare, acestea impunându-se în farmacopeea naturală mult mai târziu. 

       Însă combinarea principiilor ayurvedice, universal valabile, cu proprietățile unor remedii naturale de actualitate ne oferă tuturor posibilitatea de a ne trata și a ne menține armonia și sănătatea. Găsiți mai jos informații despre cum putem prepara noi înșine remedii naturale care să ne permită să facem față cu succes provocărilor lumii în care trăim.

 

         Principiile ayurvedei

         Ayurveda se bazează pe câteva principii universale, pe care este necesar să le cunoaștem pentru a le putea folosi în practică:

  1. Cele cinci elemente universale, care alcătuiesc orice ființă și orice lucru din această lume. În ordinea crescătoare a nivelului lor de vibrație energetică, acestea sunt: Pământ, Apă, Foc, Aer și Eter (sau Spațiu).
  2. Cele 3 dosha sau cele trei umori ale ființei: sunt combinații de câte două elemente și descriu structura și modul de funcționare (fiziologică, emoțională, mentală și energetică) a organismelor vii: Vata, Pitta și Kapha. Vata = Aer + Eter, Pitta = Foc + Apă, Kapha = Apă + Pământ. Le vom nota prescurtat V, P și K.
  3. Tipurile constituționale reprezintă tocmai tipologia de organism, pe baza combinării dosha-urilor (fiecare dintre noi are un anumit tip constituțional cu care ne naștem, în care o dosha este principală, alte secundară și alta terțiară). Există următoarele tipuri constituționale: Simetrice = VP, VK, PK (două dosha aproximativ egale ca pondere), Asimetrice = Vp, Vk, Pk, Pv, Kv, Kp, si tipul egal VPK, foarte rar. NU EXISTA UN TIP MAI BUN CA ALTUL! Toate au avantaje si dezavantaje.
  4. Tipurile de țesuturi: în Ayurveda există 7 tipuri de țesuturi; partea cea mai fină a unui tip de țesut alimentează țesutul următor ca nivel crescător de vibrație, astfel: hrana alimentează limfa și lichidele interstițiale, apoi sângele, apoi mușchii, apoi țesutul gras, apoi oasele și articulațiile, apoi măduva și apoi țesutul reproducător. Partea cea mai rafinată a acestuia alimentează esența vitală a organismului, Ojas sau sistemul imunitar. Iată de ce este importantă hrana, și menținerea fiecărui tip de țesut în stare bună de sănătate.
  5. Calitățile organismelor, remediilor și dosha-urilor. Orice corp viu sau neviu din Univers posedă câteva dintre calitățile reunite în Ayurveda în perechi:
  6. Rece-fierbinte      ușor-greu        uscat-umed/onctuos        neted-aspru

    Mobil-imobil      rapid-lent        limpede-vâscos               dur-moale etc.

         Proprietățile ayurvedice ale uleiurilor esențiale

         Uleiurile esențiale au anumite proprietăți, care pot fi folosite pentru echilibrarea dosha-urilor.

  1. Rece vs. Cald/fierbinte: aici nu vorbim despre temperatura fizică a uleiurilor, ci despre efectul lor asupra organismului, pe piele sau intern. Uleiurile reci echilibrează Pitta, iar cele calde echilibrează Vata și Kapha.

În medicina modernă se știe că uleiurile esențiale (UE) răcoritoare au sarcină electrică negativă (atomii lor conțin electroni liberi care pot extrage căldura din corp, scăzându-i astfel temperatura). UE calde ridică temperatura corpului și stimulează metabolismul.

      2. Uscat vs. Umed/onctuos: putem determina calitatea preponderentă a unui ulei esențial, știind că uleiurile umede se amestecă mai ușor cu apa – de exemplu, Rose sau Geranium. Dacă uleiul esențial se amestecă greu cu apa sau rămâne ca o peliculă compactă, ele au calitatea de „uscat”, de exemplu: Pin, Cedru, Lămâie, Tangerine etc. Există și uleiuri cu caracter neutru, care se adaptează nevoilor organismului: Lavandă, Salvie, Busuioc, Anason (Anise) etc.

         Ayurveda și aromaterapie: echilibrarea generală a dosha-urilor cu uleiuri esențiale

VATA:  este echilibrată de uleiuri dulci, blânde (relaxante) și calde: Scorțișoară, Eucalipt, Bergamotă, Santal, Trandafir, Iasomie. Alte uleiuri acceptabile pentru Vata: Vanilie, Lavandă, Lemongrass, Lămâie, Ghimbir, Ylang Ylang etc. Acestea se utilizează pentru a echilibra Vata, apoi se poate folosi un ulei neutru, de exemplu Lavanda. Uleiuri-bază: susan, ricin, avocado, măsline, migdale. 

PITTA: se echilibrează cu uleiuri răcoritoare, dulci, blânde, relaxante : Iasomie, Rose, Mentă, Mușețel, Șofran (pentru probleme de piele), Lavandă, Santal, Fenicul etc. Uleiuri-bază : floarea-soarelui, cocos, avocado.

KAPHA: se echilibrează cu uleiuri decongestive, usucătoare, stimulente : Busuioc, Smirnă (Myrrh), Salvie (Sage), Anason (Anise), Ghimbir, Mărar (Dill), Scorțișoară, Coriandru, Lemongrass. Uleiuri-bază: migdale, măsline, susan.

Pentru a afla cum alegem uleiurile optime pentru dosha-uri, și cum le folosim în prevenția sau tratarea bolilor, descarcă fișierele de mai sus!

Vezi și descrierea detaliată a tipurilor constituționale, aici