Niveluri ale iubirii și aromaterapie

aromaterapie relatii iubire

         Niveluri ale iubirii și aromaterapie

Din perspectiva psihologică clasică, iubirea este un sentiment, adică o stare afectivă durabilă, care se construiește în timp și persistă o perioadă îndelungată (spre deosebire de emoție, care este o stare afectivă intensă și de scurtă durată).

Din perspectiva filosofiei Greciei antice, care a stat la baza curentelor filosofice moderne, putem vorbi de trei aspecte și forme de manifestare ale iubirii: eros, filia (cu varianta ei: storge) și agape. Erosul se referă la iubirea fizică, pasională, carnală; Filia reprezintă iubirea-prietenie, bazată nu pe o atracție fizică, ci pe consonanța sufletească și comuniunea de idei și aspirații, iar Storge este acea iubire parentală și respectiv filială; în fine, Agape este iubirea-compasiune, care cuprinde iubirea necondiționată, universală.

Dintr-o perspectivă modernă, putem face referire la „teoria triunghiulară a iubirii” (a lui Sternberg), care reprezintă o abordare interesantă: în accepția acestui sistem, variabilele principale care descriu ipostazele Iubirii sunt intimitatea, pasiunea și angajamentul, care pot fi considerate ca vârfuri ale unui sui generis Triughi al Iubirii.

Pentru continuare, descarcă fișierul atașat:

 

         Iubire și Aromaterapie

         Sentimentele și emoțiile sunt catalizate și întreținute de stimuli vizuali, auditivi, tactili, olfactivi, gustativi sau interni, pe care-i asociem cu anumite stări afective. Există însă și argumente științifice care probează faptul că structura chimică și mirosul uleiurilor esențiale stimulează apariția unor emoții și sentimente. Prin urmare, toate valențele iubirii pot fi cultivate cu ajutorul uleiurilor esențiale.

         De exemplu, în aromaterapie se descriu efectele unor uleiuri esențiale asupra psihicului

 • Patchouli eliberează emoțiile blocate, centrează și încurajează exprimarea de sine.
 • Ylang Ylang stimulează emoțiile pozitive, elimină depresiile și împământează. El este uleiul cel mai folosit în aromaterapie, când dorim să ne conectăm cu Mama Pământ, pentru a-i mărturisi iubirea și recunoștința noastră. Ylang Ylang elimină stresul, grijile, anxietatea, ameliorează semnificativ sau elimină tulburări psihogene ca frigiditatea, hipertensiunea, palpitațiile, depresia. Echilibrează minunat chakrele doi și trei.
 • Clary Sage stimulează comunicarea între parteneri, acceptarea propriei feminități și elimină tensiunile.
 • Cardamomul clarifică gândirea și stimulează apetitul sexual. În plus, elimină mila de sine și atitudinea de victimă.
 • Cedrul ne împământează, și împreună cu Ghimbirul stimulează pofta de viață și alimentează energia organismului. Cedrul înlătură blocajele din aură, purifică emoțiile, detoxifică energiile, gândurile, elimină grijile, anxietatea și fricile.
 • Ghimbirul inspiră curajul și ne ajută să devenim mai prietenoși, mai deschiși, să comunicăm fără frică. El ne amplifică încrederea și charisma personală. Ghimbirul reglează excelent activitatea creierului abdominal.
 • Citricele conferă bucurie, stare de bine și infuzează optimism și entuziasm.
 • Trandafirul este și în aromaterapie simbolul iubirii și esența sa stimulează trăirea iubirii necondiționate, în aspectele sale romantice și idealiste. Alături de el se află Neroli și Iasomia.
 • Santalul, Smirna și Tămâia aprind iubirea în aspectele sale Divine, sacre. Santalul ne ajută să eliminăm procrastinarea, să găsim curajul și puterea de a ne îndeplini obiectivele.
 • Rozmarinul este utilizat pentru purificarea și pacificarea minții, elimină blocajele psihice, conferă protecție și stimulează dezvoltarea capacităților psihice.
 • Tămâia favorizează deschiderea ochiului al treilea și dinamizează chakra coroanei. De asemenea, ea inspiră sentimentele de iubire necondiționată, spirituală și ne susține să ne regăsim puterea personală.
 • Lavanda calmează, elimină stresul, stimulează chakra gâtului și comunicarea (inclusiv comunicarea cu sine).
 • Mușețelul Roman ne ajută să înlocuim aspectele perimate, uzate din viața noastră, cu tipare noi și benefice. El ne obiectivează scopul existenței noastre și ne susține în stabilirea unor obiective clare de viață. De asemenea, favorizează contactul cu ghizii noștri din lumile subtile.

         Amestecuri de uleiuri esențiale pentru stări elevate

 • Amestec pentru armonie și echilibru interior: Tămâie + Bergamotă + Lavandă + Ylang Ylang + Coriandru + Balsam fir + Geranium, în părți egale.
 • Amestec pentru încredere în sine:  a. Bergamotă 5p + Grapefruit 10p + Orange 10p.   b.Bergamotă 6p + Cedru 4p + Iasomie 2p. c. Pine 5p + Cypress 5p + Bergamotă 2p. d. Cedru 6p + Coriandru 5p + Pine 1p. e. Ghimbir 7p + Coriandru 3p + Cardamom 2p. f. Iasomie 5p + Bergamotă 5p + Coriandru 2p. g. Santal 5p + Ylang Ylang 4p + Bergamotă 2p + Vetiver 1 p.
 • Amestec pentru creșterea stimei de sine: Santal 12p + YlangYlang 10p + Bergamotă 4p + Vetiver 2 p.
 • Amestec pentru sporirea conștiinței de sine (și deschiderea chakrei pieptului): Rose 3p + Patchouli 3p + Orange 5p.
 • Amestec pentru calmarea fricii de singurătate: Mușețel Roman 2p + Rose 2p + Santal 4p, de masat pe plexul solar.
 • Amestec pentru amplificarea iubirii de Sine: a. Rose 3p + Ylang Ylang 6p + Santal 4p. De aplicat și pe plexul cardiac și pe cel solar.

  b.În părți egale, Ylang Ylang + Rose + Geranium + Melissa. Mai multe informații despre aromaterapie și stimularea iubirii de sine găsiți aici.  

 • Amestec pentru stimularea generală a chakrei inimii: Lavandă 2p + Rose 2p + Geranium 1p.

 • Amestec pentru amplificarea puterii personale: a. Grapefruit 7p + Santal 5p + Ylang Ylang 3p.

  b.Tangerine 9p + Coriandru 3p + Cuișoare 2p.

 • Amestec pentru amplificarea puterii de decizie (și de a spune NU): Bergamotă 12p + Tămâie 10p + Cardamom 5p + Rozmarin 3p + Iasomie 3p

 • Amestec pentru sporirea curajului: Lemon 8p + Valor 7p.

 • Amestec pentru amplificarea creativității: Orange 2p + Lemon 2p + Tangerine 2p.

 • Amestec pentru cultivarea atitudinii asertive: Cedru 4p + Rozmarin 4p + Cypress 4p + Lavandă 3p.

        Este posibil să întâlnim un partener foarte consonant cu noi înșine, un suflet-pereche, și să trăim împreună o relație cu adevărat împlinitoare. Dacă te numeri printre căutătorii sufletului tău pereche, pe lângă a recurge la beneficiile date de aromaterapie, caută aici.